2015. március 26., csütörtök

Rimóczi-Art Szalon Csókja

Grillázs és csokoládé újszerű találkozása e termék. Ezúttal nem bonbon,  nem díszes torta, hanem egy táblás csokoládé formájában jelenik meg a sokak által kedvelt ropogós karamelles csemege. Rimóczi László nagymestere a grillázstorták készítésének. A Magyar Grillázs Szövetség elnökeként jól tudja, milyen csodálatos dolog az, amikor a krokantnak is nevezett olajos magvas karamell-lapocskák végül valami szépséges szoborkölteménnyé állnak össze. Ezúttal kevésbé látványos módon, de reményeink szerint a tőle eddig megszokott remek ízekkel kápráztatja el a Rimóczi-Art kóstolóközönségét.

E csokoládé kapcsán említést kell tennünk még a Gabriel Bonbon Maufaktúráról is, hiszen velük koprodukcióban készült el ez az 53%-os kakaótartalmú tábla, törökmogyorós grillázslencsével ízesítve.

A csomagolás arculata és leírásai klasszikus elemekkel tarkítottak. Megjelenik rajtuk a történetiség, a szalonokból ismert báj és némi tudományos információ is a törökmogyoró, illetve a csokoládé jótékony hatásairól. Nekem sok a ciráda a dobozkán, de a csokoládé egyszerűsége (ami különösen tetszik, azok a kockákon ellentétes irányba futó csíkocskák)  megjelenése közelebb áll hozzám.
A két táblából álló csokoládé színe szép barna, kevés vörösárnyalattal. Fénye megfelelő. Néhol légbuburékok nyomai láthatók, de ez nem zavaró mértékű.

Olvadékony kézben, szájban egyaránt, bár itt valamelyest ragadósnak is tűnik. Roppanása kevésbé figyelemfelkeltő. Illata enyhén füstös, intenzíven mogyorós. Megkóstolva ugyanez érződik. A csoki egy pillanat erejéig a közepén jut érvényre, egyébként inkább csak aláfestő szerepet tölt be a pirított törökmogyoró határozott, karakteres íze mellett. Édeskés-kesernyés jegyek váltogatják egymást.

Összességében jó az ötlet, de a harmóniát nem érzem tökéletesnek a páros kapcsán, mert a csokoládé csak keveset tud hozzáadni az amúgy kellemes krokanthoz.

Minősége: jó

Megvásárolható: jocsoki.hu (Ráday úti Csokibolt)
80 g/ 1390 Ft

2015. március 1., vasárnap

The Tea Room Green Earl Grey

A kaliforniai The Tea Room csokoládé kézműves manufaktúra megálmodója a svájci Heinz Riemann. 2007-ben jött létre a vállalkozása és azóta rengeteg díjat zsebeltek be a különböző termékei. Sőt, 2014-ben az International Chocolate Salon az USA legjobb csokiműhelyének választotta.

Különlegessége az újfajta termékekben rejlik. A tea és a csokoládé ilyenjellegű és szintű elegyítése merőben másnak számít, mint a legtöbb hasonló termék. Szándékosan használom az elegyítés szót, mivel ellentétben sok más teás csokival, ezesetben nem érezzük a tealevelek keltette szemcsés érzetet a csokikban. Állítólag egy spéci ún. infúziós technikával kerül a tea csokoládékba.

Néhány példa ebből az izgalmas, 13 darabos csokoládékollekcióból: fehércsokoládé mézzel és kamillával, jázminteás tejcsokoládé, málnás rooibos teás tejcsokoládé, lapsang souchong teás étcsoki, stb.

Ezek közül én most a Green Earl Grey, vagyis a zöldteás, bergamottos, 60 %-os étcsokoládét kóstoltam.

Szeretem, ha egy csomagolás ilyen kompakt, mint ennek a doboza, jó kézbe venni. A zöld szín utal a teára. A betűk dombornyomottak. A feliratok árulkodnak arról, hogy ennél a műhelynél igyekeznek mindenféle elvárásnak megfelelni. Az USDA (U.S. Department of Agriculture) által is organikusként besorolt termékről van ugyanis szó. Emellett, amit még „tud”:glutén-, GMO-mentes és kosher is egyben. 2009-ben ez a csoki Gear Award díjat nyert.

Sok mindent tudunk már róla, csak azt nem, hogy milyen az íze. Kibontom hát az aromazáró tasakot. Egyből egy citrusos fuvallat árad szét belőle. A csokoládé diszkrét kakaós jegyei csak ezután és csak rövid időre képesek áthatolni a bergamott (amely egy citrusféle) keltette gyümölcsösségen.

A tábla kinézete relatíve egyszerűnek mondható, nincs a kockákon logó, sem egyéb minta. Amolyan hagyományos tábláscsoki látszatát kelti (persze ez nem baj, csak tény). Pici fény, középmély barna szín jellemzi. Érzetre pedig sima, és azonnal szembetűnik, hogy milyen vékony. Ennek megfelelően szinte csengő hanggal roppan. Nagyon jól törik.

Közepesen gyorsan olvad. Finoman kesernyés a csokoládé, savai nem, inkább a bergamott citrusos jegyei érződnek benne. A zöldtea valahol a falatka közepén villan fel. Nagyon hosszú a lecsengése, amiben a bergamott és a csokoládé kel versenyre egymással. Kellemesen selymes az érzete.

Nem szeretem a teás csokikat, pláne nem a bergamottot. Teát csokival, az igen, de teát csokiban, az eddig nem annyira jött be. Most viszont ízlett ez a kombináció. Ha kicsit teltebb lenne a csoki, akkor akár teljesen le vett volna a lábamról. Így is azt gondolom, azonban, hogy nagyon jó.

A cég ajánlása szerint érdemes ezt a táblát egy pohárka Pinot noirral, esetleg Tempranilloval együttkóstolgatni, még nem tettem meg, de ami késik, nem múlik...

Minősége: nagyon jó

Megvásárolható: jocsoki.hu (Ráday úti Csokibolt)
51 g/ 1300 Ft